info@itcomplet.sk  |   +421 43 202 13 58  |    Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00
Zelený certifikát
  • Úvod
  • Blog
  • Váš MacBook môže prestať fungovať už čoskoro. Robíte tieto chyby aj vy?

Váš MacBook môže prestať fungovať už čoskoro. Robíte tieto chyby aj vy?

Zrejme nechcete, aby vás v najbližšej dobe opustil váš verný MacBook. Čo ak nevedomky robíte činnosti, ktoré mu pomáhajú ku strate života? V tomto článku vám prezradíme 10 spôsobov, ktorými možno ubližujete vášmu laptopu aj vy. Čo robiť, ak je príliš neskoro a už nefunguje správne? Zveriť ho do rúk profesionálom.

Váš MacBook môže prestať fungovať už čoskoro. Robíte tieto chyby aj vy?

Fyzické poškodenie

Ľahké laptopy, medzi ktoré patrí aj MacBook sú skvelé na prácu mimo domova či kancelárie. S tým sa však spája aj prenášanie, ktoré vystavuje váš laptop do nebezpečia na každom rohu. Obitie, šuchnutie či náraz do steny bude mať za následok modrinu, ktorá sa nezahojí.

Výnimkou nie je ani vyliatie vody na vašu mašinu. To všetko má za následok poškodenie, ktoré môže spôsobiť, že váš MacBook tak ľahko nezapnete. Investícia do ochrannej tašky MacBook výrazne ochraní. Taktiež je tu pre vás stále k dispozícií certifikovaný servis.

Pozor na prehrievanie

Notebooky sa môžu prehriať, ak sa používajú dlhší čas alebo ak vnútorný chladiaci systém nefunguje správne. Prehriatie môže viesť k zlyhaniu hardvéru a zníženiu výkonu. Pokiaľ nechcete, aby sa vám to prihodilo, kľúčom k úspechu je nechať váš MacBook vychladiť. Stačí aj malá pauza, napríklad počas obeda, kedy váš MacBook namiesto uspania rovno vypnete. Všetky komponenty a programy sa tak vypnú a laptop sa stihne pripraviť na ďalšie použitie bez toho, aby sa prehrial či poškodil.

Malvéri a vírusi

Malvér a vírusy môžu infikovať váš laptop a spôsobiť jeho slabý výkon alebo dokonca zlyhanie. Najhoršie na tom je, že sa s nimi môžete stretnúť takmer hocikde. Stačí malá chvíľka nepozornosti, kliknutie na neoverenú webstránku a problém je na svete.

Zariadenia od Apple patria celkovo medzi najbezpečnejšie zariadenia pred napadnutím. Na ochranu svojho MacBooku pred vírusmi a škodlivým softvérom môžete podniknúť niekoľko krokov, ktoré sme pre vás spísali:

  • Antivírusový softvér môže pomôcť chrániť váš MacBook pred vírusmi a malvérom tým, že vo vašom systéme vyhľadá hrozby a zablokuje ich skôr, ako môžu spôsobiť škodu.
  • Udržujte svoj operačný systém aktuálny. Uistite sa, že používate najnovšiu verziu systému macOS, pretože spoločnosť Apple vydáva aktualizácie, ktoré zahŕňajú opravy a vylepšenia zabezpečenia
  • Neotvárajte e-maily ani prílohy od neznámych odosielateľov a dávajte si pozor na e-maily, ktoré obsahujú podozrivé odkazy alebo prílohy
Pravidelná "hygiena"

Prach a nečistoty sa môžu hromadiť vo vnútri vášho notebooku a spôsobiť prehriatie a iné problémy. Z času na čas je dobré, keď ho prečistíte. K tomu vám pomôže sliz na klávesnicu, stlačený vzduch v spreji, alkohol a handrička.

Pred väčším čistením nezabudnite laptop odpojiť zo všetkých zdrojov elektriny. Ak si nie ste istý, ako váš laptop poriadne prečistiť, odporúčame vyhľadať profesionála, ktorý sa o to postará. Napríklad mi v Itcomplet sa o váš laptop radi postaráme zvnútra aj zvonku.

Nepravidelná aktualizácia systému

Ak nebudete aktualizovať softvér a ovládače počítača, môže byť zraniteľný voči bezpečnostným hrozbám a iným problémom. Ako sa dostanete k všetkým dostupným aktualizáciam pre vaše zaridenie?

  1. Kliknite na ikonu Apple v ľavom hornom rohu obrazovky
  2. V rozbaľovacej ponuke vyberte položku „Predvoľby systému“
  3. V okne Predvoľby systému kliknite na ikonu „Aktualizácia softvéru“
  4. Ak je k dispozícii aktualizácia, v okne Aktualizácia softvéru sa zobrazí upozornenie. Kliknutím na tlačidlo „Aktualizovať teraz“ spustíte proces aktualizácie
  5. Dokončite aktualizáciu podľa pokynov na obrazovke. Rátajte s tým, že to môže zahŕňať reštartovanie MacBooku
Pozor na prepätie

Prepätie je náhle zvýšenie elektrického napätia, ktoré sa môže vyskytnúť na elektrickom vedení, kábli alebo inom elektrickom obvode. Môže poškodiť elektrické zariadenia, ako sú notebooky, a potenciálne ich zničiť či vyvolať požiar.

Na ochranu vašich zariadení použite prepäťovú ochranu. Dokáže absorbovať nadmerné napätie a odvádza ho do zeme. Svoje zariadenia môžete odpojiť aj vtedy, keď ich nepoužívate alebo počas búrok, pretože to môže pomôcť znížiť riziko poškodenia.

Používanie nezabezpečených sietí

Pripojenie k verejným alebo nezabezpečeným sieťam môže vystaviť váš laptop riziku napadnutia škodlivým softvérom. Ak sa potrebujete nevyhnutne pripojiť na verejnú sieť, urobte tak len za pomoci zapnutej VPN.

Počas používania verejnej sieti by ste nemali pracovať s citlivými údajmi. Buďte opatrní s aplikáciami ako je ako je online bankovníctvo alebo nakupovanie na e-shopoch. Vždy používajte weby, ktoré sú zabezpečené, čo zistíte tak, že majú pred doménou „https.”

Nedostatok fyzického zabezpečenia

Tento bod nemusí priamo poškodiť počítač ale skôr vám ho niekto odcudzí. Ak necháte svoj laptop bez dozoru na verejnom mieste alebo ho necháte nezabezpečený, keď ho nepoužívate, môže sa zvýšiť riziko krádeže.

Záver

Aj váš notebook si raz za čas zaslúži dobre prečistiť, mať v sebe správne programy pre lepšiu imunitu a je na neho potrebné dávať pozor. Odmenou za to vám bude plne funkčný a spoľahlivý spoločník na prácu z domu, kancelárie alebo z celého sveta.

  • Nemôžete prísť osobne?

 Overenie stavu opravy 

 Referencie zákazníkov 

Servisné oddelenie

 info@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 58

Obchodné oddelenie

 obchod@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 59

 Pracovné dni:
8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00