info@itcomplet.sk  |   +421 43 202 13 58  |    Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00
Zelený certifikát
  • Úvod
  • Blog
  • Výhody používania OEM dielov vo vašom PC

Výhody používania OEM dielov vo vašom PC

Pri hľadaní náhradných dielov nemusíte nutne nakupovať maloobchodné kusy. Výrazne ušetriť môžete s OEM verziami produktov, ktoré vyriešia váš problém. Sú často oveľa lacnejšie a nenájdete v nich žiadne kvalitatívne rozdiely. Čím sa teda líšia?

Výhody používania OEM dielov vo vašom PC

Nové alebo náhradné diely do počítača sa dajú zohnať viacerými spôsobmi. Väčšina z nás siaha po e-shopoch, kde hľadá tú najnižšiu cenu. Niektorí sa zvyknú pozrieť na bazár, kde však hrozí riziko, že natrafíte na nespoľahlivého alebo klamlivého predajcu. Je tu aj tretie riešenie, ktoré sľubuje lacnejšie náhradné diely od spoľahlivého obchodu. Ide o tzv. OEM diely, o ktorých používatelia veľa nevedia aj napriek tomu, že prinášajú značné výhody.

OEM je skratka pre termín Original Equipment Manufacturer. Hardvér označený týmto termínom je klasickým výrobkom, ktorý sa predáva bez maloobchodného balenia. Často vo väčšom počte, ktorý pomôže cenu ešte viac znížiť.

OEM vs. klasický produkt

OEM produkty sa od klasických líšia väčšinou tým, že nemajú kompletné maloobchodné balenie. Môžu chýbať káble, príručky alebo softvér, ktorý bol zahrnutý do klasickej verzie, určenej na predaj. Dobrým príkladom je OEM verzia pevného disku. Maloobchodná verzia je často označovaná ako sada, kde nájdete káble, inštalačné pokyny, manuál, záručné či registračné karty a samozrejme pridaný softvér od výrobcu. OEM verzia bude obsahovať len pevný disk, zabalený v zapečatenom antistatickom vrecku, bez ďalších materiálov. Tento komponent sa tak stáva ideálnym riešením pre tých, ktorý potrebujú náhradný pevný disk, pretože starý sa im z nejakých dôvodov pokazil. Káble a inštalačný softvér majú a jediné, čo títo používatelia potrebujú, je len tzv. holý pevný disk.

Rozhodujúcim faktorom je cena

OEM hardvér ponúka oproti klasickým, novým výrobkom obrovskú výhodu. Zredukovanie balenia a absencia obalu môžu drasticky znížiť cenu, čím dokážete skvele ušetriť. Práve to vedie k zamysleniu, prečo by ste namiesto nových, mali siahnuť radšej po OEM dieloch. Najväčší rozdiel spočíva tiež v tom, ako sa rieši vrátenie tovaru a záruka.

Väčšina maloobchodných výrobkov má presne definované podmienky pre servis a podporu v prípade, že s nimi máte akékoľvek problémy. OEM výrobky majú menšiu podporu, pretože tá je vo väčšine prípadov orientovaná len na kompletné balenia. V prípade záruky je situácia rovnako iná, pričom môže byť kratšia. Často však môžeme nájsť aj OEM výrobky, ktoré majú záručnú dobu dlhšiu než ich maloobchodní kolegovia.

Žiadne kvalitatívne rozdiely

Mnoho používateľov sa môže opýtať otázku, či sú OEM výrobky rovnako kvalitné ako maloobchodné verzie. V prípade OEM sú kritériá na kvalitu rovnako prísne. Medzi týmto druhom výrobkov nesmie existovať žiadny fyzický či kvalitatívny rozdiel, v porovnaní s maloobchodnými kusmi.

Pri nákupe komponentov však niekedy nemusí byť zrejmé, či ide o maloobchodný alebo OEM kus. Preto je dôležité čítať popis a sledovať nie len rozdiel v cene, ale aj rozdiel vo verzii produktu, o ktorý máte záujem.

OEM vyrieši nie len hardvér, ale aj softvér

Rovnako ako hardvér, aj softvér je možné zakúpiť v OEM verzii. Je totožný s maloobchodnou verziou, no nemá žiaden obal ani fyzickú kópiu disku. Zvyčajne sa tento model uplatňuje pri operačných systémoch alebo kancelárskom softvéri.

OEM softvér je zvyčajne možné zakúpiť iba s kompletným počítačovým systémom. Príkladom sú napríklad notebooky, ktoré sa predávajú s už predinštalovaným operačným systémom, či kancelárskym balíkom MS Office.

    •  Kontaktné informácie

       Mláka 3/4, 029 01 Námestovo
       Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00

       Služby: +421 43 202 13 58
       Obchod: +421 43 202 13 59
       Informačný mail:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
       Obchod / Eshop:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Copyright © 2014 - 2022 Itcomplet, s.r.o. | Všetky práva vyhradené. Itcomplet, s.r.o. je registrovaná ochranná značka.