info@itcomplet.sk  |   +421 43 202 13 58  |    Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00
Zelený certifikát

Domáca starostlivosť o počítač: Čo všetko by ste mali dodržiavať?

Svižný chod a životnosť počítača môžete predĺžiť správnou starostlivosťou. Poradíme, čo všetko by ste mali robiť, aby ste svojho domáceho pomocníka udržali v čo najlepšom stave. Tieto kroky zahŕňa napríklad defragmentácia disku či správne používanie batérie v notebooku.

Domáca starostlivosť o počítač

Určite poznáte ten pocit, keď si domov prinesiete nový počítač, prípadne notebook. Všetko funguje ako hodinky. Žasnete z rýchleho štartu systému či svižných reakcií. Po istom čase sa sa môže všetko zmeniť. Zvlášť v prípade, keď o svoj počítač zanedbáte technickú starostlivosť. Zapínanie či vypínanie zrazu trvá dlhšie a programy sa občas zaseknú. Niektoré prestanú fungovať úplne alebo sa ich spustenie mení na nekonečné čakanie.

Problémom pri tom môžete predísť veľmi jednoducho. Domáca starostlivosť o počítač totiž nie je vôbec zložitá a často stačí dodržiavať len niekoľko krokov. Najlepšia je však rutinná a pravidelná starostlivosť. Základná údržba hardvéru a softvéru dokáže poriadne predĺžiť celkovú životnosť počítača.

Majte poriadok vo svojich súboroch

Na vašom pevnom disku je uložených množstvo systémových, ale aj osobných súborov. Usporiadanie ich zväzkov sa po čase mení a rozchádza. Tento jav sa nazýva fragmentácia. Je charakteristický tým, že čím dlhšie používate počítač, tým viac sa jeho disk stáva fragmentovaným. Výsledkom je pomalšia práca s dátami, pretože disk musí vykonávať viac časovo náročnejších operácií, ktoré sa týkajú hľadania a načítavania roztrúsených častí súborov.

Riešením problému je defragmentácia. Môžete ju realizovať buď pomocou softvéru tretích strán, alebo natívnej súčasti operačného systému s názvom Defragmentácia disku. Postará sa o to, aby znova usporiadala roztrúsené časti súborov. K tým bude môcť pevný disk pristupovať rýchlejšie, čím sa zníži celkové spomalenie systému.

Vykašlite sa na softvér, ktorý nepoužívate

Ak sa váš počítač po čase spúšťa pomalšie, je to pravdepodobne aj preto, že pri spustení načítava väčšie množstvo programov. Mali by ste skontrolovať ich zoznam a odstrániť tie, ktoré nepoužívate. Dostanete sa k nim tak, že v štarte vyhľadáte program Msconfig. Ten spravuje základné funkcie systému pri spustení.

Štandardne by mal zoznam obsahovať napríklad samotný operačný systém, antivírusový softvér alebo ovládače grafickej či zvukovej karty. Všetko ostatné sú vo väčšine prípadov doinštalované programy tretích strán, ktoré by ste mohli vypnúť a zrýchliť celkové spustenie počítača. Myslite však na to, že program, ktorý sa chystáte vypnúť, môže byť pre spustenie počítača dôležitý. Ak ho vypnete, štart systému nemusí prebehnúť v poriadku. Preto by ste mali poznať každý softvér, ktorého spustenie sa v Msconfig chystáte zakázať.

Dodržiavajte nabíjacie cykly

Neskúsení používatelia majú tendenciu nechávať svoj notebook stále pripojený k elektrickej sieti. Tento krok si v plnej miere odnáša batéria, ktorá stráca svoju životnosť. Aby vydržala čo najdlhšie v najlepšej forme, je dôležité jej vybíjanie a nabíjanie. Mali by ste myslieť na to, aby ste notebook nevybíjali až do vypnutia, resp. do úrovne 5 % a menej.

Li-Ion batérie, ktoré dnes využíva väčšina notebookov tento postup poškodzuje. Spravidla platí, že by ste mali batériu nabíjať vtedy, keď vás na to upozorní operačný systém. Pri tejto starostlivosti vám Li-Ion batéria môže vydržať až 3 roky.

Pre dobrú starostlivosť o počítač je dôležitý aj kvalitný antivírusový softvér, ktorý vás ochráni pred vírusmi. Nič nepokazíte ani pravidelným fyzickým či softvérovým čistením, o ktoré sa postará napríklad program CCleaner.

    •  Kontaktné informácie

       Mláka 3/4, 029 01 Námestovo
       Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00

       Služby: +421 43 202 13 58
       Obchod: +421 43 202 13 59
       Informačný mail:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
       Obchod / Eshop:  Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

 Overenie stavu opravy 

 Referencie zákazníkov 

Servisné oddelenie

 info@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 58

Obchodné oddelenie

 obchod@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 59

 Pracovné dni:
8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00