info@itcomplet.sk  |   +421 43 202 13 58  |    Prac. dni: 8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00
Zelený certifikát
  • Úvod
  • Blog
  • Ako postupovať, keď ste si obliali MacBook?

Ako postupovať, keď ste si obliali MacBook?

Raz sa to stane každému, kto pravidelne pije počas práce na MacBooku. Nie je to však žiadna tragédia, ktorá by znamenala, že svoj laptop už viac nezapnete. Práve naopak, možno postačí len zopár jednoduchých krokov a všetko dopadne dobre. Netreba predsa plakať nad rozliatym mliekom, čajom, či kávou.

Ako postupovať, keď ste si obliali MacBook?

Konajte hneď!

Ak ste si tento návod vygooglili hneď po tom, ako sa vám to stalo, konajte rýchlo. Ako prvé, čo musíte urobiť je vypnúť svoj obliaty MacBook. Prečo práve vypnúť? Ako potom viete, že funguje? Vyliata tekutina sa dostáva stále hlbšie do MacBooku a to by mohlo spôsobiť skrat.

Najkritickejšie miesta, ktoré tekutina môže poškodiť sú úložisko a základná doska. Vtedy by ste počítač nemohli používať vôbec. Cena opravy v servise by vás určite prekvapila. Preto je dôležité konať hneď v daný moment, kedy sa vám nehoda prihodila.

Určite ho najbližšie hodiny nezapínajte. Pravdepodobne budete mať nutkanie skúšať, či zariadenie funguje, avšak tým by ste mu mohli len viac ublížiť. Dajte mu aspoň 48 hodín na zotavenie. Rovnako dôležitý je aj nasledujúci krok.

Odpojte nabíjačku a batériu

Tento krok musí byť samozrejmosťou a platí pre všetky notebooky nie len od Apple. Ak by sa voda dostala k obvodom, cez ktoré prúdi do batérie elektrický prúd, výsledkom bude skrat. Ten hardvér zariadenia určite poškodí.

Odpojením nabíjačky vypnete nabíjací obvod matičnej dosky. Aj keď je poškodenie nabíjacieho obvodu vodou takmer 100% opraviteľné, vyššie napätie (14,5 V pre MacBook Air, 20 V pre MacBook Pro Retina) je stále veľkou hrozbou.

V zriedkavých prípadoch, ak je nabíjačka MagSafe tiež obliata, nebezpečenstvo predstavuje vstupný napájací kábel nabíjačky. V tomto prípade je bezpečné dotýkať sa vodou poškodeného MacBooku, ale nie nabíjačky. Musíte odpojiť napájací kábel zo zásuvky.

Následne sa vrhnite na batériu. Ak nemáte skúsenosti, batériu v MacBooku vám neodporúčame odpájať. Nie je jednoduché ju od zariadenia odpojiť. Ak máte iný laptop, na ktorom viete ako na to, určite to urobte.

Odpojte nabíjačku a batériu

Ochráňte vetracie otvory

Pokúste sa zablokovať vode vôjsť do vetracích otvorov medzi klávesnicou a obrazovkou. Vetracie otvory slúžia na prenos tepla z matičnej dosky do vonkajšieho prostredia. Ochrana matičnej dosky je najdôležitejším krokom, ktorý minimalizuje škody spôsobené vodou.

Odpojte všetky pripojené externé jednotky USB a všetky ostatné zariadenia. Použite uterák alebo vreckovky, aby ste čo najrýchlejšie absorbovali zvyšnú vodu na klávesnici, touchpade a obrazovke Macbooku.

Veľmi šikovný nápad je otočiť notebook dole hlavou. Prinútite tak všetku tekutinu vychádzať von, čím zabránite tomu, aby sa dostala hlbšie do zariadenia. Keď sa už niečo stihne pokaziť, aspoň to nebude tak vážne vďaka tomuto kroku. Ak začnete konať rýchlo.

Efektívne sušenie
Obliaty MacBook

Varovanie: Určite nepoužívajte sušič na vlasy, aby ste zariadenie zbavili vody. Namiesto toho otvorte kryt MacBooku pod uhlom 90 stupňov. Umiestnite ho na okraj stola tak, aby obrazovka MacBooku smerovala nadol k lavici a časť klávesnice visela cez okraj.

Postupujte podľa obrázku nižšie. Keďže obrazovka leží na stole, voda nevnikne dovnútra a rýchlejšie vyschne. Chráňte obrazovku umiestnením kuchynskej papierovej utierky pod panel obrazovky MacBooku a zabráňte tomu, aby MacBook spadol cez pracovný stôl.

Tento krok je však dočasný, zatiaľ čo sa vychystáte do servisu. Je dôležité si ho v ňom nechať skontrolovať, či je všetko v poriadku. Prečo je to tak dôležité? Komponenty, ktoré boli v kontakte s tekutinou môžu začať oxidovať a tento proces trvá niekedy aj mesiace.

Ak hľadáte pozáručný autorizovaný servis Apple, zájdite k nám do Itcomplet. Postaráme sa nielen o váš MacBook, ale aj o iné značky laptopov. Tešíme sa na vašu návštevu.

  • Nemôžete prísť osobne?

 Overenie stavu opravy 

 Referencie zákazníkov 

Servisné oddelenie

 info@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 58

Obchodné oddelenie

 obchod@itcomplet.sk
 +421 43 202 13 59

 Pracovné dni:
8:00 - 12:00 | 13:00 - 17:00